Bitcoin ETF’s geven geen duidelijkheid volgens toezichthouder

Louise de Graaf


De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft op 10 januari de goedkeuring verleend aan 11 aanvragen voor spot Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s), een besluit dat mogelijk een nieuw tijdperk inluidt voor de manier waarop we naar bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies kijken, maar niet iedereen is tevreden met de implementatie van de nieuwe ETF’s.


Bitcoin ETF leegloop remt eindelijk af en biedt hoop voor koers

  • icon-bitcoinicon-bitcoin

    Bitcoin nieuws

De impact van spot Bitcoin ETF-goedkeuring

De goedkeuring van spot Bitcoin ETF’s is een significante stap voor de crypto-industrie. Voor het eerst kunnen investeerders blootstelling krijgen aan bitcoin zonder het fysiek te hoeven bezitten, terwijl het onder toezicht staat van een SEC-gereguleerde beurs. Dit biedt een nieuwe, potentieel veiligere manier voor zowel institutionele als particuliere beleggers om te investeren in bitcoin.

Echter, de voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), naast de SEC de belangrijkste financiële toezichthouder in de VS, Rostin Behnam, heeft gewaarschuwd dat deze goedkeuring niet moet worden gezien als een uitgebreide regelgeving voor de cryptomarkt.

“Er is nog steeds niets geregeld om de ondoorzichtige en inconsistente praktijken op de geldmarkten voor digitale activa aan te pakken.”

Behnam benadrukt dat er vooralsnog geen regelgevend toezicht is op de cashmarkt van digitale activa, zoals crypto exchanges. Dit gebrek aan regelgeving kan leiden tot misverstanden bij beleggers over de werkelijke transparantie en veiligheid van Bitcoin ETF’s. De ETF’s wikkelen bitcoin in een “dunne laag van indirecte regelgeving”, wat vragen oproept over handelsafwikkeling, belangenconflicten, datarapportage, cybersecurity, klantbescherming, transparantie en de integriteit van de markt in het algemeen.

Duidelijke crypto regulatie blijft uit

Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november in het vooruitzicht, is er in de crypto-industrie een verwachting van toegenomen regelgevende duidelijkheid. De goedkeuring van Bitcoin ETF’s markeert een keerpunt in de manier waarop we naar crypto-regelgeving kijken, maar het is slechts het begin. Het is nog lang niet de duidelijkheid waar de hele markt zo naar op zoek is De komende maanden en de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de toekomst van deze fascinerende en voortdurend evoluerende markt.


Post Views: 0Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment