Bitcoin ETF’s beleven voor de derde dag op rij massale leegloop

Louise de Graaf


De Amerikaanse bitcoin (BTC) spot exchange-traded funds (ETF’s) beleven een opvallend slechte week.

Gisteren, op 20 maart, zagen de nieuwe beursgenoteerde fondsen voor de derde dag op rij een flinke uitstroom.


🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform

  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Leegloop bij Bitcoin ETF’s zet voor de derde dag op rij door

Volgens data van BitMEX Research kwam op maandag 18 maart de totale netto uitstroom van de nieuwe bitcoin-ETF’s op $154,3 miljoen uit, maar dat was nog net onder het dagelijkse record van 24 januari.

Op dinsdag 19 maart kwam de netto uitstroom voor de bitcoin-ETF’s echter op een recordbedrag van $326,2 miljoen uit.

Op woensdag 20 maart zagen de fondsen voor de derde dag op rij een flinke uitstroom. Deze kwam op $261,6 miljoen in totaal uit, de een na hoogste uitstroom in een dag.

Daarmee komt de netto uitstroom in de afgelopen 3 dagen al op $742,1 miljoen uit.

Uitstroom Grayscale vs. instroom BlackRock

Het ‘GBTC’ fonds van Grayscale is nog altijd verantwoordelijk voor de uitstroom. Dit fonds bestond al voordat het werd omgezet in een ETF en ziet tot dusver alleen kapitaal vertrekken.

Dat komt omdat het met een ETF gemakkelijker is om uit te stappen. Beleggers kiezen er daarom voor om hun winst te verzilveren. Een groot deel kiest er ook voor om over te stappen naar een van de andere nieuwe bitcoin-ETF’s. Deze hanteren namelijk allemaal lagere kosten dan Grayscale.

De uitstroom bij Grayscale neemt deze week flink toe. Op maandag zag het GBTC-fonds een recorduitstroom van $642,5 miljoen.

Dat werd enigszins gecompenseerd door een grote instroom naar het ‘IBIT’ fonds van BlackRock. Die kwam maandag nog op $451,5 miljoen uit.

Dinsdag en woensdag nam de uitstroom bij Grayscale af, maar ook de instroom naar BlackRock nam flink af. De instroom naar BlackRock kwam op dinsdag nog maar op 75,2 miljoen uit en op woensdag nog op slechts $49,3 miljoen. Alleen op 6 februari kwam de instroom naar IBIT met $45,2 miljoen nog iets lager uit.

De uitstroom bij de bitcoin-ETF’s gaat opvallend gepaard met een correctie in de bitcoin koers. Een week geleden lag de koers nog op een all-time high van ongeveer $73.700.

Gisteren bereikte de koers een dieptepunt van $60.700, een daling van bijna 18%. Gisterenavond begon de koers echter te herstellen en komt inmiddels weer boven de $67.000 uit.


Post Views: 0

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment