Bitcoin boekt verpletterend handelsrecord, ondanks tegenvallende koers

Louise de Graaf


Bitcoin (BTC) heeft het de afgelopen weken erg zwaar. Nadat het eerder dit jaar een nieuw hoogtepunt behaalde, daalde de koers daarna weer flink omlaag. De bitcoin halving, een dreigende recessie voor de Amerikaanse economie en een kwakkelende yen, zijn slechts enkele negatieve factoren voor de grootste cryptomunt. Ondanks dat de koers vooral zijwaarts heeft bewogen de afgelopen tijd, heeft bitcoin wel het hoogste cumulatieve handelsvolume ooit behaald in de eerste acht maanden van dit jaar.

Wie wint de cryptoharten? Strijd barst los tussen Trump en Harris

Wie wint de cryptoharten? Strijd barst los tussen Trump en Harris

Cumulatieve handelsvolume passeert 2,8 biljoen dollar

Sinds januari van dit jaar heeft het cumulatieve handelsvolume van bitcoin een nieuw hoogtepunt bereikt. Hierbij steeg het volgens databureau Kaiko zelfs boven de top van het jaar 2021 uit, waarin de grote bullrun plaatsvond. Tot en met de maand augustus is er al voor 2,8 biljoen dollar verhandeld op alle crypto exchanges samen. Ter vergelijking: in 2021 eindigde het cumulatieve handelsvolume na twaalf maanden op 2,4 biljoen dollar.

Het verschil tussen de twee topjaren ligt op zo’n 20%. Een flink stuk hoger dan de eerdere top dus. Het volume van de afgelopen maanden in sinds 2012 niet meer zo hoog geweest. Volgens het wekelijkse rapport van Kaiko wordt de volatiliteit van de bitcoin koers vergezeld door grote handelsvolumes. 

Het meeste volatiliteit dit jaar werd geregistreerd in de maand april. Destijds stroomde er veel geld naar de net gelanceerde bitcoin spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) en ging het gerucht rond dat de Federal Reserve in Amerika hun rentetarieven gingen verlagen.

Economische factoren vergroten volatiliteit

De volatiliteit nam recent weer flink toe, toen de zorgen over de Amerikaanse economie verder toe namen. De gepubliceerde data van dit jaar geven tot nu toe geen positieve blik op de economie. Er lijkt zelfs meer kans te zijn op een mogelijke recessie.

Naast de economische problemen van de Verenigde Staten speelt ook de devaluerende yen een belangrijke rol. Vooral voor cryptocurrencies die met deze valuta worden verhandeld.

Op dit moment wordt er vooral gekeken naar de Amerikaanse Federal Reserve. De verwachting van vele experts is dat zij binnenkort de rentetarieven werkelijk zullen verlagen, zoals de afgelopen tijd vaak aan bod is gekomen in het Bitcoin nieuws. Traditioneel gezien zorgt dit vaak voor meer kapitaal dat naar de cryptomarkt stroomt. Handelaren ontvangen dan te weinig rente op hun “veilige” beleggingen en stappen over op meer risicovollere beleggingen, zoals cryptocurrencies.


Post Views: 0

Als onafhankelijk nieuwsplatform is ons doel jou op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen in de cryptowereld. Volg ons gratis op Google News om ons te ondersteunen en zorg ervoor dat je altijd direct het laatste nieuws ontvangt.



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment