Aantal investeerders met één hele bitcoin of meer bereikt mijlpaal

Louise de Graaf


De bitcoin-prijs is soms te vergelijken met de zee: eb en vloed wisselen elkaar af. Toch is er een groep die zich daar niets van aantrekt: de bitcoin-wholecoiners.

Deze bijzondere groep binnen de Bitcoin-gemeenschap bestaat uit diehard investeerders die minstens één hele bitcoin in hun cryptowallet hebben. Al 13 maanden blijft deze groep trouw aan hun schip en blijft ze boven de magische grens van 1 miljoen bezitters.

Crypto Ontbijt: Bitcoin klaar voor juli rally & Sony klaar voor cryptobeurs

Crypto Ontbijt: Bitcoin klaar voor juli rally & Sony klaar voor cryptobeursCrypto Ontbijt: Bitcoin klaar voor juli rally & Sony klaar voor cryptobeurs

Opwaartse koers, met de wind in de rug

Op 13 mei 2023 werd voor het eerst de mijlpaal van één miljoen ‘wholecoiners’ bereikt, toen de prijs van bitcoin (BTC) slechts $27.000 bedroeg, volgens gegevens van Glassnode.

Per 1 januari van dit jaar bereikte het aantal wholecoiner-wallets een all-time high van iets meer dan 1.024.000 wallets die één of meer Bitcoin bevatten. Tegenwoordig zijn er 1.010.800 wallets met één Bitcoin of meer, ondanks dat de prijs sinds mei 2023 verdubbelde.

aantal investeerders met een hele bitcoin of meeraantal investeerders met een hele bitcoin of meer
Het aantal investeerders met één hele bitcoin of meer. Bron: Glassnode

Deze mijlpaal van één miljoen Bitcoin-wallets duidt op een aanzienlijke toename van het Bitcoin-bezit. Het is echter belangrijk te vermelden dat een enkel Bitcoin-walletadres niet noodzakelijkerwijs overeenkomt met één persoon; veel beleggers hebben meerdere adressen. 

Daarnaast zijn sommige adressen verbonden aan belangrijke instellingen zoals beleggingsondernemingen en crypto exchanges, die doorgaans een aanzienlijk aantal Bitcoin bezitten. Van de 19,7 miljoen Bitcoin die in omloop zijn, worden er 2,48 miljoen, met een waarde van $152 miljard, aangehouden op grote gecentraliseerde beurzen zoals Binance en Coinbase.

3 miljoen bitcoin tussen wal en schip geraken

Bovendien schat Glassnode dat maar liefst 3 miljoen BTC, ter waarde van $80,4 miljard en goed voor 17% van het totale circulerende aanbod, verloren zijn gegaan en niet meer bereikbaar zijn.

Het wallet-adres van Satoshi Nakamoto was het enige wallet-adres dat meer dan één Bitcoin bevatte ten tijde van de lancering van Bitcoin op 3 januari 2009. Begin 2010 was dit aantal snel gestegen tot 30.000 en bleef het de daaropvolgende acht jaar steeds sneller groeien.

Er zijn echter ook gevallen geweest waarin het aantal Wholecoiner-adressen met meer dan 30.000 is verminderd. Dit gebeurde drie keer: tussen maart en mei 2016, tussen september en december 2018 tijdens de diepten van een langdurige bearmarkt, en nogmaals tussen februari en juli 2021 na een scherpe marktcorrectie.


Post Views: 0

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment